Het Raadhuis

Een plek waar ontmoeten en verbinden van mensen centraal staat

Het ‘Raadhuis Vleuten’ is een initiatief waar ontmoeten en verbinden van mensen centraal staat. Sfeervol, mooi centraal gelegen in Midden Nederland, met prima verbindingen voor auto en openbaar vervoer en gratis parkeervoorzieningen. Monument Raadhuis Vleuten heeft op de begane grond een bedrijfsverzamelgebouw met zelfstandige luxe kantoorruimtes en heeft ook meerdere zalen te huur voor workshops, trainingen, vergaderingen en maatschappelijke initiatieven. Raadhuis Vleuten vertoont regelmatig documentaires en organiseert ook bijeenkomsten met inspirerende sprekers en bijzondere thema’s vaak met een educatief, komisch of een bourgondisch tintje.

Historie Raadhuis Vleuten

Door de jaren heen heeft monument Raadhuis Vleuten altijd een verbindende functie gehad voor de inwoners van Vleuten-De Meern en later ook de regio Utrecht.
Raadhuis Vleuten heeft een drieluik gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens & Leidsche Rijn. Bekijk de drieluik (PDF):

Talrijke functies en namen

Het grote gebouw heeft talrijke functies en namen gehad in de bijna 100 jaar dat ‘het gebouw’ oud is: een patronaatsgebouw van rijksmonument de Willibrord kerk, een tijdelijke noodkerk, een verenigingsgebouw, een dans- en toneelschool, een scouting centrum, een tijdelijke Raadzaal (periode 1946-1947), de jongerensoos PIT, de lagere school Willibrord, Jongeren centrum Karma en Icarus, de bedrijfshuisvesting voor een woninginrichting & stofferingsbedrijf en hierna een Woningcorporatie en sinds 2015 in gebruik als Raadhuis Vleuten. De verhalen over dit gebouw zijn legio; een tijdreis van bijna honderd jaar sociaal- en verenigingsleven in Vleuten!

Ontmoeten en verbinden

Het gebouw had tussen 2013-2015 bijna 2 jaar leeg gestaan en Vleutenaren Herman en Joyce Hellemans wilden de ontmoeten en verbinden functie van het gebouw voor de regio weer in ere herstellen. Met financiële en organisatorische hulp van meer dan 200 lokale mensen uit Vleuten-De Meern, het restauratie fonds en de hulp van de afdeling erfgoed van de gemeente Utrecht is het pand weer opgeknapt, gerestaureerd en is de ontmoeten en verbinden functie weer in ere hersteld! Er worden nu weer bijeenkomsten georganiseerd met sprekers, er draaien regelmatig documentaires, er zijn exposities van kunst, er is een grote zaal waar verenigingen en organisaties gebruik van maken, er zit op de begane grond een bedrijfsverzamelgebouw in het Raadhuis met meerdere lokale bedrijven en er zit ook een zalenverhuurbedrijf in Raadhuis Vleuten. De informatie over het Raadhuis Vleuten vergader & trainingscentrum van Tosca en Ilse Hellemans kunt u vinden onder het kopje ‘Zaalverhuur’ op deze website.

Raadhuis Vleuten

Het gebouw heeft de naam Raadhuis Vleuten gekregen na overleg met Dorpsbarbier Ad van Zoeren van de historische vereniging. De naam Raadhuis Vleuten past goed bij het pand. Het is ooit tijdelijk een raadzaal geweest, ook de huidige bestemming: ‘raad en beraad’ past goed hierbij en de naam is ook een knipoog naar het monumentale karakter van het pand. Daarnaast heeft Vleuten door de tijd heen altijd een Raadhuis gehad, en het is fijn dat Vleuten nu weer een Raadhuis heeft!

Bijna 100 jaar oud: speciale uitgave over het gebouw in de maak!

Het gebouw is bijna 100 jaar oud en we zijn bezig met een speciale uitgave te maken van haar rijke historie in samenwerking met de historische vereniging. Als u (of iemand die u kent) nog mooie oude foto’s heeft of mooie verhalen die in het boek opgenomen kunnen worden dan zijn deze zeer welkom en kunt u contact opnemen met Herman Hellemans (via herman@raadhuisvleuten.nl of mobiel 06-51204991). We scannen dan uw foto’s en u krijgt de originelen weer direct terug met een Raadhuis cadeaubon als dank!

Raadhuis Vleuten