Laden Bijeenkomsten

« Alle Bijeenkomsten

  • Dit bijeenkomst is voorbij.

Raadhuis Special: ‘Inzicht in stress en geluk hormonen’

24 januari 2020 - 19:30 - 22:00

Op vrijdagavond 24 januari van 19.30-22.00 uur komt schrijver en spreker Jurgen Spelbos een lezing houden over zijn boek ‘Minder stress met Stressologie‘.

Deze avond is erg interessant voor iedereen die meer inzicht wil hebben over stress. Het is goed om er meer van af te weten. Niet alleen voor jezelf zinvol maar ook voor je directe omgeving: voor je partner, je kinderen of een goede vriend of vriendin. Neem ze mee en maak er een leuke en leerzame avond van en sluit af met een informeel drankje!

bestel hier uw ticket 

Tijdens de avond is er ook gelegenheid om vragen te stellen aan Jurgen over zijn werk en boek. Op de avond zelf is het mogelijk om een gesigneerd boek van Jurgen te kopen of te bestellen.

Inzicht in Stress, eigenlijk moeten we het allemaal weten
Stress kan leiden tot burn-out, dat weten de meeste mensen wel. Echter veel mensen hebben niet door dat stress de onderliggende oorzaak is van hun ziekte. Stress is veel schadelijker dan de meeste mensen weten, maar er is ook veel meer aan te doen dan we weten! Herkennen van stress is moeilijk, want je kunt er namelijk gewend aan raken. Zeker in deze tijd van toenemende druk op presteren en digitaal snel reageren.

Ervaringsdeskundige Jurgen Spelbos , spreker van de avond en auteur van het boek ‘Minder stress met Stressologie’, kan dat op een laagdrempelige en ontspannen wijze vertellen. Je gaat naar huis met inzichten, veel kennis en tips en als je het wilt kun je ook meedoen met een persoonlijke stress meting of het boek van Jurgen Spelbos direct meenemen.

Wat komt er deze avond aan bod:

  • Hoe kun je stress herkennen?
  • Wat is het verschil tussen goede en slechte stress?
  • Wat is de fysieke impact van stress?
  • Wat zijn de oorzaken van stress?
  • Hoe je met een goede voeding stress kunt voorkomen
  • De belangrijke rol van geluk hormonen

Van stress naar geluk met Stressologie
Stressologie is een nieuwe methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen en je gelukkiger te gaan voelen. Veel mensen denken dat stress een probleem is dat tussen je oren zit maar het draait allemaal om hormonen bij stress. Om stresshormonen maar ook om gelukshormonen. Als je door gebeurtenissen thuis of op het werk, of door je zorgen te maken stress krijgt, maakt je lichaam onmiddellijk stresshormonen aan. En die blokkeren onder meer de aanmaak van gelukshormonen. Zo raak je uit balans, kunnen vervelende klachten de kop opsteken en kun je angstig, en dus gestrest, of gedeprimeerd gaan voelen. Het goede nieuws is dat dit probleem opgelost kan worden, onder andere met gerichte voedingstoffen. Daarmee kun je niet alleen de hormoonbalans herstellen, je vermindert er stress mee, je wordt veel stressbestendig, krijgt meer energie en je gaat je ook nog eens gelukkiger voelen.

Iedereen die last heeft van stress loopt een tekort op aan ‘stofjes’, een tekort aan vitamines en mineralen, gelukshormonen en zogenaamde neurotransmitters, dat zijn stofjes waarmee onze hersencellen met elkaar communiceren. Die tekorten kunnen vervelende klachten veroorzaken, van vermoeidheid, niet meer vooruit te branden zijn, geen focus meer hebben, onrust, angst of paniek klachten, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, depressieve gevoelens of slecht slapen. Tekorten kunnen ontstaan door een te intensieve levensstijl met veel prestatiedruk en door verkeerde voeding, meer pizza’s en kant en klaar maaltijden dan groenten en fruit bijvoorbeeld. Maar ook speelt mee dat er minder voedingstoffen in groenten en fruit zitten dan voorheen.

De eerste stap in de methode Stressologie is meten of er sprake is van tekorten aan gelukshormonen. Om die tekorten vervolgens weg te werken waardoor je je veel beter gaat voelen, minder gestrest en gelukkiger. Daarna kan met gezonder eten, meer bewegen en meer rust nemen veel bereikt worden om je snel beter te gaan voelen. Ook de honderden suggesties die aangereikt worden in het boek ‘Minder stress met Stressologie’ kunnen ingezet worden om stress en burn-out klachten op te lossen en je gelukkiger te gaan voelen

Jurgen Spelbos

Jurgen Spelbos (1962) is de bedenker van de Stressologie methode, een revolutionaire nieuwe benadering van stress. Stress wordt doorgaans gezien als een probleem tussen je oren maar niets is minder waar volgens Spelbos: stress is veel meer een lichamelijke reactie op gevaar. Zodra we gevaar waarnemen, of dat nu een conflict met je baas is of een kind dat plotseling oversteekt, maakt je  lichaam stresshormonen aan waardoor je je klaarmaakt om in actie te komen, om te gaan vechten of te vluchten. Bij stress draait alles om stress- en gelukshormonen en om je bijnieren waar veel hormonen worden aangemaakt. Spelbos vond uit dat letterlijk iedereen die last heeft van stress en/of burn-outklachten kampt met een tekort aan voeding- en andere stoffen waardoor hormonale processen in het lichaam ontregeld raken. Daardoor ervaren we niet alleen meer stressklachten, we worden er ook veel minder stressbestendig door. De ervaring leert dat veel stress verdwijnt als tekorten worden weggewerkt. Helemaal als je het combineert met een gezonder eetpatroon, meer gezonde beweging en meer rust (yoga, meditatie).

Vanaf 19.30 uur staat de koffie/thee voor u klaar en het programma start stipt op tijd om 20.00 uur

Bestel hier uw ticket 7,50 euro

Gegevens

Datum:
24 januari 2020
Tijd:
19:30 - 22:00
Bijeenkomst Categorie:

Locatie

Raadhuis Vleuten
Pastoor Ohllaan 39
Vleuten,

Organisator

Raadhuis Vleuten