Laden Bijeenkomsten

« Alle Bijeenkomsten

  • Dit bijeenkomst is voorbij.

12e editie Raadhuis DOCS: L’Amour des Moules, inclusief Moule Frites na afloop!

6 oktober - 14:00 - 19:30

12e editie van Raadhuis DOCS: l’Amour des moules 

“Een smaakvolle ode aan de mossel.” ★★★★. – AD
“Fascinerende en liefdevolle documentaire.” ★★★★– Metro

Op zondagmiddag 6 oktober 2019 om 14.00 uur draaien we in Raadhuis Vleuten de documentaire l’Amour des moules, in aanwezigheid van regisseur Willemiek Kluijfhout. Aansluitend hebben we dit keer een toepasselijk bourgondisch einde en gaan ‘moule frites’ eten met een glaasje wijn.  Bij de entreeprijs van deze documentaire is dit ‘moule frites’ arrangement inbegrepen. We eindigen rond 19.00-19.30 uur met een mossel rond buikje en een kop koffie/thee.

Synopsis:
De Belgen zien er reikhalzend naar uit. Topchef Sergio Herman en kweker Henk ook. En met hen vele anderen: de start van het mosselseizoen. Maar hoe komt dit schelpdiertje eigenlijk op ons bord terecht? En waarom is deze zo geliefd? In L’Amour des moules wordt op sfeervolle en intieme wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht. We zien de hele levenscyclus: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt losgerukt door de storm.
Onderweg komt de mossel gepassioneerde liefhebbers tegen die ook verliefd worden, strijden en overleven. Biologe Annelies wijdt ons in in de seksuele wereld van de mossel. Dan blijkt zij zelf zwanger van de mosselman. Na een haat-liefdeverhouding met het schelpdier is topchef Sergio nu gespecialiseerd in de bereiding ervan. Gynaecoloog Jan gebruikt de mossellijm om levens van nog ongeboren baby’s te redden. En dan is er nog het fenomeen mosselprinses.

Achter de Franse titel – die zowel ‘Liefde tussen mosselen’ als ‘Liefde voor mosselen’ betekent – schuilt een poëtische Hollands-Belgische auteursdocumentaire. De film vertelt in een aangenaam tempo het verhaal van dat even wonderlijke als smakelijke schelpdiertje. Daarbij worden zowel de ecologische aspecten van natuurvangst als de gastronomische genoegens belicht. Van Zeeuwse visser en Waddenzeebeschermer tot jonge mosselkweekster en topchef Sergio Herman blijft het beeld steeds in genuanceerde balans. Opnamen van parende mosselen zijn een oogopener, de dromerige muziek van Tuur Florizoone is een oorstreling.

Vanaf 14.00 uur staat de koffie/thee voor u klaar en het programma start stipt op tijd om 14.30 uur.

Bestel uw Ticket: 25,00 euro

(bij de entreeprijs van deze documentaire is een ‘moule frites’ arrangement na afloop van de documentaire inbegrepen).

Gegevens

Datum:
6 oktober
Tijd:
14:00 - 19:30
Bijeenkomst Categorie:
Website:
www.raadhuisvleuten.nl

Locatie

Raadhuis Vleuten
Pastoor Ohllaan 39
Vleuten,

Organisator

Raadhuis Vleuten